Què és l’ordre de forces en escacs escolars?
Si tens algun dubte, ens pots escriure a través del formulari de contacte.
Quan parlem de tornejos escolars d’escacs per equips, com el de Sant Cugat, és habitual que famílies i escoles es preguntin què vol dir exactament “ordre de forces” i com es determina. Aquí t’expliquem què és, com s’aplica i com es resol quan els participants no tenen ELO, com passa sovint en tornejos escolars.

Què és l’ordre de forces?
L’ordre de forces és l’ordre en què els jugadors o jugadores d’un equip s’alineen en els diferents taulers. En tornejos per equips, cada enfrontament es juga entre dos equips formats per diversos jugadors, i aquests es col·loquen segons la seva força relativa.
Normalment, el tauler 1 correspon al jugador més fort de l’equip, el tauler 2 al següent, i així successivament. Aquest ordre ha de mantenir-se durant tot el torneig i no pot ser alterat.
Què és l’ELO?
L’ELO és una puntuació numèrica que indica el nivell d’un jugador d’escacs. És un sistema de classificació utilitzat a nivell mundial i que canvia en funció dels resultats obtinguts en partides oficials. Per tenir ELO, cal estar federat i participar en tornejos homologats.
Als tornejos escolars com el nostre, la majoria de jugadors no tenen ELO perquè encara no estan federats. Això no és cap problema, simplement cal seguir uns altres criteris per establir l’ordre de forces.
Com es decideix l’ordre de forces si no tenen ELO?
Quan els jugadors no tenen ELO, l’ordre de forces s’estableix segons l’avaluació interna de l’escola, l’entrenador o la pròpia experiència en altres activitats. L’organització del torneig confia en la responsabilitat dels centres educatius i responsables dels equips per ordenar els seus jugadors de manera coherent i justa.
Per exemple, si un alumne ha demostrat més nivell que un altre en les classes d’escacs o en tornejos interns, pot ocupar el tauler 1, encara que no tingui ELO.
Per què és important respectar l’ordre de forces?
Respectar l’ordre de forces garanteix que el torneig sigui competitiu i just per a tothom. Si un equip altera l’ordre per estratègia, pot considerar-se alineació indeguda i perdre el matx per infracció.
Al torneig escolar d’escacs per equips de Sant Cugat, l’ordre de forces es comunica a l’organització en fer la inscripció i ja no pot canviar-se un cop comencin les rondes.
Trobaràs com s’estableix formalment l’ordre de forces a les bases del torneig escolar d’escacs de Sant Cugat 2025.